Nu intra în această capcană!
Respiră… Sunt multe lucruri de stăpânit când ești antreprenor, multe de învățat și, în niciun caz, nu te duce spre capcana în care cad foarte mulți antreprenori, aceea de a vrea să le țină pe toate în mână și a le face singuri.
Gândește-te că tot ce înveți de la alții cu experienta mai mare, te va ajuta ca la final să îți dezvolți propriul aparat critic necesar pentru a lua decizii potrivite. Lasa-te ajutat să crești!
Hai să identificăm cele câteva lucruri pe care noi credem că trebuie să le știi tu, cele pentru care e foarte bine – chiar indicat să ceri ajutor și apoi câteva recomandări pentru tine care ai intrat în cursa lungă a antreprenoriatului 😊
Ce ar trebui să știe antreprenorii să facă singuri
- Să înțeleagă conceptele financiare de bază
Educă-te cu privire la concepte financiare fundamentale, cum ar fi: fluxul de numerar, profitul și pierderea, balanța contabilă și indicatorii cheie de performanță (KPI-uri). În acest fel vei putea să vorbești aceeași limbă cu alți parteneri seniori sau cu banca și să înțelegi corect care e “poza” afacerii tale.
- Să creeze un buget și un plan financiar
Tu ești cel care trebuie să dezvolte un buget cuprinzător al companiei, unul care să evidențieze veniturile, cheltuielile și nevoia de capital. Ține minte, însă, planul financiar are nevoie să fie revizuit și actualizat în mod constant, pe măsură ce afacerea evoluează.
- Să monitorizeze fluxului de numerar
Am mai vorbit despre asta aici http://tinyurl.com/3s9xbt2n
Fii atent la fluxul de numerar, monitorizând constant creanțele, datoriile și lichiditatea. Dacă poți face asta singur, e excelent, daca nu, implementează alături de un Business Advisor strategii pentru menținerea unui flux de numerar sănătos, cum ar fi: negocierea termenelor de plată cu furnizorii sau stimularea încasărilor rapide de la clienți.
- Să cunoască și să controleze cheltuielile firmei
Când o afacere “sângerează”, asta se vede în balanța financiară * cere ajutorul să-ți fie “traduse” informațiile financiare. Examinează cu atenție cheltuielile și găsește zonele în care costurile pot fi optimizate fără a compromite calitatea produselor sau serviciilor, fără a uita să te plătești pe tine sau fără a-ți neglija partenerii.
- Să se asigure că simplifică procesele interne pentru el și echipă/colaboratori
Ne referim aici la nevoia de a echipa afacerea cu software-uri specifice, precum cele de contabilitate, customer relationship, workflow, etc ca să fiți eficienți.
Ce ar putea face alții pentru antreprenori:
- Contabilitatea, salarizarea, planificarea & conformitatea fiscală, aspectele juridice
Lucrează cu profesioniști calificați pentru a-ți asigura conformitatea cu reglementările fiscale și a profita de avantajele fiscale disponibile, spre exemplu. Asta este un domeniu mult prea complicat și dinamic ca să-l ții singur în mână. Transferă tot ce e legate de impozite, salarizare, aspecte juridice etc către specialiști te va ajuta să te concentrezi asupra activităților de bază ale afacerii tale.
- Consultanța financiară pentru business development, growth, exit
Le lăsăm în engleză pentru că s-au fixat așa în mintea celor mai mulți antreprenori iar noi suntem pentru viteză de înțelegere 😉
Colaborează cu un analiști financiari și/sau un consultant de business pentru că asta îți permite:
- Să realizezi o planificare financiară strategică
- Să obții clarviziune înainte de decizii majore de business: achiziție, investiție, extindere, reorganizare, transformare
- Să realizezi o analiză corectă și completă pentru obținerea unui credit bancar sau identificarea unui investitor
- Să beneficiezi de expertiză specializată fără a fi nevoie să angajezi o resursă cu normă întreagă
Așadar, să fi antreprenor nu înseamnă că trebuie să faci totul singur. Recunoaște-ți punctele forte și punctele slabe și construiește o echipă de experți pentru a te susține în domeniile în care ai nevoie de ajutor. Câștigi knowledge fără să fi nevoit să cheltuiești timp.
Și, în plus, ține minte:
- Învață continuu. Educă-te constant pentru a putea înțelege ce este în jurul tău și a folosi informația în avantajul afacerii tale, în mod etic și sustenabil
- Construiește-ți o rețea de mentori, consilieri și profesioniști care îți pot oferi îndrumare
- Rămâi conectat la tendințele industriei tale și ale economiei pentru a fi înaintea schimbărilor de pe piață
- Folosește tehnologia pentru a simplifica procesele, a reduce erorile și a obține informații în timp real despre orice e de interes pentru tine. Anul trecut, în România, businessurile mici cu o cifră de afaceri între 2 și 10 Mil au investit mai mult în tehnologii și instrumente de otimizare a proceselor, fluxuri operaționale și customer relations decât companiile mijlocii.
Tu câte faci de unul singur?
Ia-ți temă de gândire pentru acest final de an, dar nu te îngrijora! Păstrează-ți încrederea iar dacă te încurci sau simți că imaginea devine neclară, există experți în strategii de business și dezvoltare pe care te poți baza.
Acesta este al patrulea articol din seria @High Financial Solutions prin care vrem să povestim cum să-ți înțelegi propria afacere pentru a crește sustenabil. Nu avem rețete, dar avem exemple, soluții și dăruire în tot ce facem. Pe curând!